Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de novembre del 2012

25N Eleccions

Després de 15 dies de campanya electoral avui ha arribat el dia de les eleccions, el dia d'anar a votar, aquests 15 dies de campanya electoral tinc la impressió de que més que no pas per fer decidir el vot dels ciutadans, ha servit per confondre'ns una mica més. Vam començar amb la retirada del vídeo promocional de les eleccions, un vídeo, que jo no veig tan clar com diuen alguns que no fos tendenciós.



Després que si comptes bancaris a Suïssa, que si informes policials sense signatura ni data, diaris que poden dir el que els sembli tan si és cert com si no. Qui té la raó? Després de tot el que ja hem vist i sentit fins ara qui té més credibilitat?

Tinc la sensació de que els qui estan al poder, aprofitant-se del moment que estem vivint després de la manifestació ciutadana del passat 11 de setembre, busquen allargar el seu mandat un parell d'anys més,  i pujant a un carro que no havia estat mai el seu, al menys que jo sàpiga CiU no s'ha caracteritzat mai per ser un partit independentista, i de fet ara tampoc diuen la paraula independència, i ja no diguem res de Duran i Lleida, que em sembla que d'independentista en te ben poc.

Segons diuen les enquestes, sembla que no tindran majoria absoluta, i per tan no podran retallar en solitari, segurament ho hauran de fer en coalició amb esquerra, això si a canvi d'una consulta, la qual jo no tinc tan clar que en cas d'obtenir majoria absoluta s'hagués arribar a celebrar mai, bé de fet tampoc tinc tan clar que fer-la sigui tan senzill com alguns volen fer-nos creure.

Fa pocs dies vaig veure un vídeo on la monja Teresa Forcades, qui com bé recordeu al seu dia quan semblava increïble va descobrir la gran mentida de la vacuna de la grip A. En aquest vídeo Teresa Forcades feia referencia a cafeambllet.com, on Albano Dante i Marta Sibina, parlen de l'escandalosa corrupció que hi ha a la sanitat catalana, a continuació us deixo uns enllaços per si voleu veure els vídeos, penso que valen la pena.


I aquest és un altre vídeo pujat a YouTube aquesta mateixa setmana

Encara que sembli contradictori, segons sembla fins ara els únics condemnats, per tot això no són els corruptes, sinó aquells qui ho denuncien,  Albano Dante i Marta Sibina.

, ara ja només queda anar a votar en unes eleccions que tinc la impressió que no seran tant històriques com semblava.
 


 

diumenge, 4 de novembre del 2012

Tots Sants

El passat dimecres a la nit vam celebrar la castanyada, no pas halloween, cadascú que faci el que vulgui, però des del meu punt de vista no hi ha res a discutir entre castanyada i halloween, a mi m'agrada més la nostra tradició de castanyes, panellets i moscatell i en aquest moment més que mai penso que hem de defensar les nostres tradicions.

Panellets de pinyons
El dia de Tots sants com és tradició vam visitar els cementiris i vam portar flors ala familiars que per desgracia ja no són entre nosaltres, està molt bé fer-hi una visita en aquest dia, però tampoc cal que sigui aquest dia per fer-ho, com evidentment tampoc cal que sigui Tots Sants per recordar-los, recordar-los els recordem cada dia, de fet ells d'alguna manera formen part de nosaltres, diuen que les persones no morim del tot mentre el nostre record perdura en la memòria d'algú.

 Portar flors als difunts em sembla una mostra del nostre amor cap a ells, però penso que com passa moltes vegades en aquest cas també és més necessari per qui fa l'acció que no pas per qui la rep, jo si voleu que us ho digui, si algú vol regalar-me flors o dir "lo molt bona persona que sóc", pot fer-ho ara ja, no cal que esperi a que estigui mort, evidentment si algú en vol parlar malament de mi també pot fer-ho, però en aquest cas agrairia molt que ho faci directament amb mi, un dia vaig llegir una frase que procuro aplicar sempre, diu així: "jo només parlo malament de tu amb tu".

Amb tot això no vull dir res més que hem d'aprofitar ara que estem vius per viure, per gaudir de les coses de cada dia, de les petites i de les grans, i que a vegades les coses són molt més simples del que les fem, ho defineix molt bé un text que circula per les xarxes socials més o menys diu així: "No ens compliquem la vida que és molt curta. Si vols parlar, truca. Si tens dubtes, pregunta. Si vols alguna cosa, demana-ho."

dilluns, 8 d’octubre del 2012

Lleida Down Town

Fa un parell de setmanes publicava una entrada referent al Obert Centre Històric, en aquesta ocasió he tornat al centre històric, però per veure-hi una activitat ben diferent, es tracta de la 5ª edició del Lleida Down Town en aquesta edició la cursa estava inclosa en calendari internacional de descensos urbans de la Unió Ciclista Internacional, així Lleida es converteix en un refent mundial en la modalitat més extrema de Mountain Bike com ja ho són Lisboa, Sao Pablo, Valparaíso i París. Podeu trobar més informació sobre aquesta competició a lleidadowntown.com
Cartell Lleida Down Town 2012

Cercant informació de l'esdeveniment i llegint algunes opinions de participants d'anteriors edicions un de seguida s'adona que aquest reconeixement internacional no és casual, és el reconeixement a tot l'esforç, la dedicació i la feina molt ben feta per organitzadors i col·laboradors en les anteriors edicions de la proba, són moltes les persones que hi treballen per a que la prova es pugui desenvolupar amb la màxima seguretat, tan pels participants com pels espectadors.


Cal destacar també l'entorn on és desenvolupava la prova, un recorregut que començava al punt més emblemàtic de la ciutat, el turó de la Seu Vella on els participants havien de saltar per damunt d'un camió primer i d'un cotxe després, per tot seguit continuat el descens per rampes i escales fins arribar al carrer Cavallers, on els esperava un altre camió, en aquest cas els ciclistes no hi havien de passar per damunt, sinó pel seu interior, després el descens continuava carrer cavallers avall, on hi havia instal·lades unes rampes que aconseguien una espectacularitat realment impressionant. També és cert que la imatge que urbanísticament parlant donen alguns dels indrets per on discorria el recorregut de la prova potser no és la millor en una per una prova de projecció internacional, però això són figues d'un altre paner.
 
Espectacular salt a la cruïlla entre els carrers Major i Cavallers

En el següent vídeo ens podem fer una petita idea del que ha estat Lleida Down Town 2012 i gaudir de l'espectacularitat d'aquest esdeveniment esportiu, espero que us agradi.

diumenge, 30 de setembre del 2012

Fira de Sant Miquel

Des del passat dijous i fins diumenge s'ha celebrat a Lleida la 58ª edició de la Fira de Sant Miquel, aquest any i com ja és força habitual la puja hi ha fet acte de presencia i com també ve sent habitual des de fa uns anys hi ha hagut la polèmica entre Fira de Lleida i els expositors, recordem que ja fa uns anys els concessionaris de marques de tractors no van assistir-hi, de fet és el mateix que va passar aquest any a la Fira de Sant Josep de Mollerussa, on tampoc hi havia expositors de tractors.

Per part de Fira de Lleida és diu que la fira no te anim de lucre, però que tot i això no poden ajustar més el preu als expositors, però tampoc semblen estar massa preocupats per donar suport als empresaris locals quan diuen que sinó hi ha presencia d'alguns expositors locals ja ompliran aquest buit expositors forans, finalment alguns expositors no hi han assistit.

També escoltava aquests dies un en un programa d'una emissora local de radio, l'opinió d'un fabricant de maquinaria agrícola, que deia que la fira necessitaria un nou gran pavelló, també deia "si ens ho proposéssim la fira podria ser el doble o el tiple de gran". Bé respecte del tema de fer un nou pavelló evidentment estaria molt bé, però actualment penso que s'ha de tenir en compte si realment aquest pavelló és necessari i rendible tenint en compte el numero de dies anuals d'ocupació que tindria.

Respecte del tema d'ampliar la fira i fer una fira a nivell internacional penso que hem de tenir en compte que Feria de Zaragoza que ja compta amb la infraestructura necessària per una fira d'aquestes característiques organitza FIMA (Feria Internacional de Maquinaria Agrícola) bianualment en aquesta mateixa àrea geogràfica i Figan (FIMA Ganadera) els anys que no se celebra FIMA.

També s'havia parlat de fer les fires bianualment o si més no la presencia d'expositors de tractors, un any la Fira de Sant Josep a Mollerussa i l'altre la Fira de Sant Miquel a Lleida, però em sembla que aquesta proposta no agrada a ningú i que tan Lleida com Mollerussa volen la seva fira. Per tan em sembla que estaria bé de començar a plantejar-se quines són les possibilitats reals de les fires. 

Bé tot i això no us penseu que la fira hagi perdut el seu interes, continua sent un bon lloc per veure, mirar, estar al dia i si es pot, comprar les darreres novetats en matèria de maquinaria agrícola, especialment del sector de la fruita. I també del sector de l'automoció i serveis, encara que des de ja fa alguns anys hi trobem a faltar la presencia de més expositors del sector ramader, la fira de Sant Miquel, és també en part una fira multisectorial i tot i que la professionalització del certamen està molt bé, penso que s'ha de mantenir aquesta part multisectorial, que tot i que directament potser no genera un gran volum de negoci pot ser un atractiu més per visitar al fira i la ciutat.



També és un bon atractiu per als visitants el saló anomenat Producte, on podem trobar-hi productes alimentaris de proximitat com ara formatges, llet, embotits, conserves, coques..., en qualsevol cas a jutjar per l'afluència de public, la fira ha estat un èxit absolut. Això si, respecte del que fa als espais destinats a aparcament de vehicles pels visitants, un any més penso que no els podem donar l'aprovat, esperem que en properes edicions millori aquesta qüestió i podem disposar d'uns espais una mica més dignes.

Adjunto alguns enllaços sobre les fires que he mencionat anteriorment:
 Ni ases a les cases, ni tractors a les fires Entrada en aquest mateix blog sobre la Fira de Sant Josep de Mollerussa 2012
 Dies de fires Entrada en aquest mateix blog sobre Figan (FIMA Ganadera) Saragossa 2011 i Fira de sant Josep Mollerussa 2011

Vídeos:
Fira Sant Josep Mollerussa 2012 
FIMA Saragossa 2012
Fira Sant Miquel Lleida 2011
Fira Sant Josep Mollerussa 2011
Figan Saragossa 2011 
        

divendres, 28 de setembre del 2012

Fira, festes de la tardor i la llegenda dels fanalets de Sant Jaume

Segurament penseu que no és ara l'època de l'any pròpia per parlar de la llegenda de Sant Jaume, ja que aquesta festivitat se celebra el 25 de Juliol, doncs bé com potser ja sabeu a Lleida la tardor és temps de festes i de fira. El passat cap de setmana es va celebrar el certamen Obert Centre Històric, on una trentena d'entitats del barri hi han participat mostrant les activitats que realitzen i també és una bona ocasió per visitar el seu patrimoni cultural. Doncs en un dels actes es va realitzar el diumenge a la tarda a la Capella del Peu del Romeu on el joglar Jordi Vivas va fer una magnifica explicació de la llegenda dels fanalets de Sant Jaume, pots veure-ho en el següent vídeo. Val la pena!



Però això no va ser tot, també vam poder-hi veure el concert del quintet de metalls Ponent Brass a l'Oratori dels Dolors, si voleu saber-ne més sobre aquest grup visiteu la seva pagina web ponentbrass.com
Concert Ponent Brass a l'Oratori dels Dolors
 Mentrestant a la plaça paeria s'hi podia veure una mostra de danses amb l'esbart Arrels de Lleida i també danses de diferents llocs de Catalunya com ara el ball de faixes de Sant Martí de Tous a l'Anoia.

Ball de faixes de Sant Mati de Tous

Espectadors a la Plaça Paeri
I recordeu que durant aquests dies encara som a temps de visitar la 58ª edició Fira de Sant Miquel on es poden veure les darreres innovacions en relació a l'agricultura i la maquinaria agrícola, a la web de la fira podeu trobar-hi molta informació.

Cartell 58ª Edició Fira de Sant Miquel


I aquest cap de setmana també podem gaudir dels actes de les Festes de la Tardor, el dissabte es fan actes com ara el seguici popular, el XXII Festival de Dansa Tradicional dels Països Catalans, la XVI Gran Nit de Foc, la revetlla amb concert de Pastorets Rock (varem parlar de Pastorets Rock en aquesta entrada anterior, pots fer-hi un cop d'ull) entre altres.

I el diumenge també hi ha actes molt interessants, la Recreació de les noces de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó a càrrec de l' Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, el concert Fem Banda, amb la banda Unió Filharmònica d’Amposta, la Cantada d’havaneres amb el Grup Boira i Els Pescadors de l’Escala, la ballada de sardanes de les Festes de la Tardor amb la Cobla Municipal de Lleida, o el concert Concòrdia. Música de Pau a la Seu Vella amb Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. Podeu trobar tota la informació a la web de les Festes de la Tardor.

Cartell de la Festes de la Tardor 2012
Molt bona fira i festes de la tardor!!!

dimarts, 11 de setembre del 2012

#11S2012 #FreedomForCatalonia

Que us sembla si comencem amb una mica d'història, per saber on anem està bé saber d'on venim, aquest vídeo ens explica la guerra de successió a Barcelona el 1714, ja veureu que ben mirat d'ençà fins ara la cosa no ha canviat tant i que els problemes de relació amb amb l'estat espanyol venen de lluny.
 


Segurament ja coneixes la llegenda de les quatre barres de la senyera



Però de l'estelada, en coneixes la historia? Saps que te els seu origen  en la bandera de Cuba i que va ser creada com una bandera de lluita, fins que Catalunya recuperi la seva independència, quan haurà d'onejar la senyera amb les quatre barres, en parlen en aquesta pagina del 324 i també en el següent vídeo.



 Bé, ara que ja hem fet una mica de repàs a la historia us proposo escoltar aquesta entrevista al president Pujol en la que li pregunten sobre la independència de Catalunya , penso que és un punt de vista important, a tenir en compte independentment de les idees polítiques de cadascú i una de les opinions més realistes que he escoltat últimament.
 


 Ahir vaig veure a l'entrevista que van fer a Carme Forcadell presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana a Els matins de TV3, la senyora Forcadell deia que la manifestació d'avui és una manifestació independentista sota el lema gens ambigu "Catalunya nou estat d'Europa" i que tothom qui hi vagi serà comptat com a independentista evidentment el lema que encapçala la manifestació no és ambigu, per un altre costat Pere Navarro del PSC i Josep Antoni Duran i Lleida de CIU, diuen que no serà una manifestació independentista, potser perquè no els convé que ho sigui. No permetem que aquesta manifestació d'avui sigui una manifestació dels polítics sinó del poble català.

Carme Forcadell deia que a l'ANC el finançament els és igual, que la manifestació és per la independència i que amb la independència quedaria solucionat també el finançament, doncs bé jo penso que si, és una manifestació independentista, el lema no deixa lloc per al dubte, però penso també que s'ha de tenir molt en compte també aquells qui arriben a l'independentisme per la via d'haver vist la injustícia financera que pateix el nostre país envers Espanya, una manifestació on tothom qui vulgui hi tingui cabuda, no es pot excloure ningú tots som necessaris, la independència de Catalunya per ser solida ha de ser de tots, i sobretot ha de ser absolutament pacifica.

 En aquest enllaç podem llegir la noticia del 324, en relació a l'entrevista a la presidenta d'ANC i a continuació podem veure l'entrevista.


Fa dies que es nota en l'ambient la il·lusió que ens fa aquest dia d'avui, però pensem que això només és el principi d'un camí llarg que no serà fàcil, demà al matí no ens llevarem sent ja independents, però no tot continuarà igual, malgrat que seran molts els que faran tot el possible perquè tot continuí igual.

Avui sou molts els que aneu a la manifestació, per el que diuen els missatges que arriben per les xarxes socials l'ambient que hi ha a aquesta hora a l'entrada de Barcelona posa la pell de gallina, però penseu que també som molts els qui voldríem ser-hi, i malgrat que ens sap greu, per un motiu o altre avui no podem ser-hi. En aquest enllaç podem trobar-hi una pagina que permet manifestar-se virtualment.  

Visca Catalunya!!!          





dijous, 30 d’agost del 2012

L'ermita de Sant Ramon d'Artesa de Lleida

Com cada any el 31 d'Agost se celebra la festivitat de Sant Ramon a l'ermita de Sant Ramon d'Artesa de Lleida. Segurament molts de vosaltres ja coneixeu l'ermita, és una ermita de planta circular, un tipus de planta molt poc habitual en l'època en que va ser construïda.

L'ermita de sant Ramon d'Artesa de Lleida - Foto: Ricard Tortosa
Planta de l'Ermita

Si encara no hi heu estat mai aquest por ser un bon dia per fer-hi una visita, aquí teniu el programa d'actes.

Bé doncs si us sembla començarem explicant una mica la historia de la construcció de l'ermita, ho explica molt bé aquest text extret del llibre Sant Ramon d'Artesa de Lleida, Una ermita del segle XVIII, escrit per Josefina París i Mor i editat l'any 1996 per l'Ajuntament d'Artesa de Lleida amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Aquest llibre ens pot ajudar molt a entendre com vivia la gent del segle XVIII, el text doncs diu així:

Els veïns del poble Francisco Jové i Argilés i la seva filla Rosa, aquesta casada i en estat de bona esperança, transitaven en una tartana pel camí que anava d'Artesa A Lleida quan, de sobte, van patir un accident i l'euga que tirava del carruatge es va desbocar i va fer bolcar el vehicle. El pare i la filla, molt esfereïts pel greu succés, una vegada recuperats de l'ensurt, van prometre que si el naixement de la criatura anava bé, en aquell indret hi edificarien una capella en honor de Sant Ramon Nonat.

L'elecció de Sant Ramon Nonat con a titular de la capella no va ser casual sinó que aquesta distinció es va fer sobretot perquè aquest sant és el patró dels parts difícils. No hem d'oblidar que el nom de Nonat li ve donat pel fet que, tal com relata la llegenda de la seva vida, en néixer, el senyor de Cardona l'hagué de treure del ventre de la mare ja morta.

Portada del llibre

      Si hi teniu interes podeu comprar-lo a Llibres.cat clicant en aquest enllaç

Cronològicament els fets succeïren de la següent forma:

El 1771 Rosa Jové Mo (veïna d'Artesa) i filla de Francesc Jové Anglés, es casa amb Josep Salas Simó aquest era un negociant de Reus tal com era costum a l'època Rosa en casar-se pren el primer
cognom del seu marit, així doncs passà a dir-se Rosa Salas Jové.

Entre 1772 i 1775, és el període de temps en que Rosa i el seu pare tenen l'accident i prometem.construir una ermita en l'indret de l'accident.

El 1776 s'aconsegueix l'autorització per construir l'ermita.

El 1777 l'ermita és construïda, consagrada i dedicada al culte de Sant Ramon.

Capella de Sant Ramon Nonat, any 1777. Feta a expenses de Rosa Salas y Jove y de son pare
Francisco Jove y Angles y dels seusInscripció que es pot llegir al llinda de la porta de l'ermita.

 En el següent vídeo podem veure-hi una selecció d'imatges de l'Ermita de Sant Ramon i la Festa de Sant Ramon d'Artesa de Lleida, que formen part d'un recull gràfic realitzat el setembre de 2010, per encàrrec del Consell Parroquial de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel d'Artesa de Lleida, en homenatge a Mossèn Joan Torrelles i Rotellà per els seus més de trenta anys de servei a la Parròquia i al poble d'Artesa de Lleida. Entre les imatges hi podem veure fotos de la festa de Sant Ramon als anys 80 i d'altres de més actuals, imatges de l'ermita, tan de l'exterior com de les pintures de l'interior, i també imatges de treballs de restauració portats a terme la darrera dècada, així com un recull de les noticies que mossèn Joan publicava setmanalment al fill parroquial sobre l'estat de l'ermita i les obres de manteniment i restauració.



També hem de parlar de les relíquies de Sant Ramon, que hi havia a la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel d'Artesa, i que foren recollides d'entre la ferralla l'any 1938, durant la guerra civil, per Gregorio Garrido Cantos (1912-1974), natural de Linares (Jaen) i que el seu fill Gumersindo va retornar a la parròquia d'Artesa l'any 2006, tal i com era la voluntat del seu pare. Per tal d'entendre-ho millor podem llegir la historia dels fets en aquests texts extrets del full parroquial que publicava setmanalment mossèn Joan Torrelles.


La relíquia de en mans de mossèn Joan el dia de Sant Ramon de 2007
Segons llegeixo al blog Goigs de l'Ignasi -Goigs de les terres de Lleida- sembla ser que:
Segons l’orde de la Mercè, es tracta d’una de les relíquies més importants que actualment es coneixen de sant Ramon Nonat, després que la petita relíquia venerada al santuari de Sant Ramon a la Segarra fos robada l’any 2007 en vigílies de la seva festa per uns desconeguts, sense que fins ara hagi pogut ser recuperada.

I per acabar un enllaç al blog Conèixer Catalunya, on també podem trobar-hi informació sobre l'ermita.

dimecres, 25 de juliol del 2012

Foc Empordà

Aquests darrers dies a Internet les informacions, les piulades i els comentaris sobre els focs que han afectat l'Alt Empordà es podrien comptar per milers en aquesta entrada simplement he fet un recull de fotos i vídeos fets per persones que en aquell moment es trobaven a la zona i que ens mostren l'incendi des de ben aprop, i alguns altres vídeos gravats per els propis bombers i Mossos d'Esquadra pràcticament des de dins mateix de l'incendi, com és el cas d'aquest vídeo del desallotjament d'una masia al municipi de Biure, mireu com canvia la situació en tan sols 20 segons, esgarrifós.


En aquest enllaç podem veure un altre vídeo on els propis habitants de la casa expliquen com varen viure aquells instants.


Aquí podeu veure un recull de fotografies i vídeos, he seleccionat aquells que m'ha semblat que mostraven des de més aprop el que han estat  aquests incendis.


Afegeixo un parell d'enllaços més, el primer és una impressionant galeria de fotos de 324.cat  i el segon és un impactant recull de vídeos de VilaWeb .

També us he d'explicar que el diumenge a la nit escoltant el programa especial que feia Catalunya Radio sobre l'incendi, on trucaven testimonis que anaven explicant les seves vivencies, fins i tot hi havia qui oferia casa seva a qui ho necessites, doncs en aquest programa vaig sentir la trucada d'en Josep, un noi de 14 anys veí de Torelló i que explicava com havien viscut l'incendi de tornada cap a casa amb els seus pares, en Josep deia "veure l'Empordà així d'aquesta manera m'estranyaria que algú se'n alegres, de veure això" el locutor l'hi respongué "per descomptat, no se'n alegra ningú" això que en aquell moment em semblava una obvietat, sembla que potser no ho era tant després de veure alguns comentaris catalanofòbics que varen aparèixer, els podem llegir en aquest enllaç, si voleu a continuació en aquest altre enllaç podeu escoltar el programa de Catalunya Radio que us comentava, la intervenció d'en Josep és al minut 23.

Tenint en compte la superfície forestal cremada, les persones que han perdut les seves propietats, pagesos que han perdut la seva maquinària, pastors que han perdut els seus ramats, i el més greu 4 víctimes mortals i diversos ferits i un cop el foc estigui apagat, penso que una de les primeres coses que s'ha de fer és pensar com es volen gestionar els boscos catalans, el senyor Paco Cano president de l'Associació de Professionals Forestals de Catalunya en aquesta entrevista al 3-24 fa algunes reflexions molt interessants sobre aquesta qüestió.

Finalment penso que hem de donar les gràcies tots els bombers, catalans, andorrans, aragonesos, francesos, de la unitat militar d'emergències, a les ADF, als Mossos d'Esquadra, als voluntaris i a totes aquelles persones que hi han treballat, però no només en aquest incendi, sinó per tota la feina que fan cada dia. Moltes gràcies.

dijous, 19 de juliol del 2012

SOS Richi

Richi, és un niño de 6 años que sufre un meduloblastoma, un tipo de cáncer muy agresivo que requiere un tratamiento muy especializado en Boston. Los costes son muy elevados y Richi necesita tu ayuda para conseguir recaudar los fondos necesarios para poder realizar todo el tratamiento y poder ganar esta lucha desigual. Richi esta poniendo toda su energía y tu también puedes apoyarle de muchas maneras.  Richi te necesita de verdad! En este enlace encontrarás toda la información.

Richi, is a 6 year old boy suffering from a medulloblastoma, a very aggressive cancer that requires highly specialized treatment in Boston America. The treatment is extremely expensive and Richi needs your help to raise the funds necessary to receive it and thus win this unequal fight he faces. He is putting all his energy into the fight, but he needs your support,in many different ways.Please, Richi really needs your help! In this link you'll find all the information about Richi

Coneixes en Richi, avui tot navegant he arribat fins a la seva web www.sosrichi.org, on ell mateix ens explica qui és i què li passa, necessita la nostra ajuda.

Soc en Richi, tinc 6 anys i pateixo un medul·loblastoma, un tipus de càncer molt agressiu que requereix un tractament molt especialitzat a Boston. Els costos són molt elevats i necessito la teva ajuda per aconseguir recaptar els fons necessaris per poder realitzar tot el tractament i poder guanyar aquesta lluita desigual. Estic posant tota la meva energia, i  tu també em pots fer costat de moltes maneres. Et necessito de veritat!

En aquest vídeo el seu pare ens parla del Super Richi i ens explica què podem fer per ajudat-lo.
 

En aquest enllaç al seu canal de YouTube podem veure-hi alguns vídeos del Richi, així com un vídeo molt interessant de Els Matins de TV3 on en parlen i també un del Telenotícies on també parlen sobre la marató que van organitzar a Palamós per recaptar fons per ajudar en Richi.

Potser no és el millor moment per demanar ajuda econòmica, cadascú que faci el que pugui, sinó els pots ajudar econòmicament comparteix aquest vídeo per fer-ne difusió. Si pots ajudar-los econòmicament aquí ens expliquen com podem fer-ho.

Ara, si encara no ho has fet pots visitar www.sosrichi.org hi ha molta informació i molt ben explicada sobre la historia d'en Richi, sobre com ajudar-lo, el cost del tractament, els diners recaptats fins ara, també ens expliquen que hi ha una coordinadora per donar suport a aquells qui s'animin a organitzar algun acte per recaptar diners, vanen polseres solidaries, recullen taps i hi ha un blog on ens van explicant el dia a dia d'en Richi, fes-hi un cop d'ull. Vinga, entre tots ho aconseguirem!!!

dijous, 12 de juliol del 2012

Festial d'enceses de bestiari d'Artesa de Lleida

El passat dissabte es va celebrar a Artesa de Lleida (el Segrià) el 4t Festival d'enceses de bestiari, al concurs organitzat per El Griu d'Artesa van participar-hi besties arribades des de diferents punts de Catalunya algunes des de més a prop com La Puput d'Alcarràs (el Segrià), però també de punts més llunyans com La Víbria del Poblenou (el Barcelonès), El Drac de La Geltrú (el Garraf), El Cabrot d'El Vendrell (el Baix Penedès), El Voraxcis d'Igualada (l'Anoia) i El Ferafoc de Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès).

Cartell dissenyat per Pol Puertas @Pol_Puertas
A continuació copio un text extret d'una publicació que va fer l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, al seu propi perfil del facebook, podeu veure-hi la classificació final del concurs així com un comentari sobre els participants i l'organització.

Classificació del 4art Festival d'Enceses d'Artesa de Lleida, que és va celebrar el passat dissabte dia 7 de juliol a Artesa:

1er- Drac de la Geltrú amb 145 punts.
2on- La Puput d'Alcarràs amb 143 punts.
3er- Ferafoc de Sant Quintí de Mediona amb 127 punts.
4art- Cabrot del Vendrell amb 120 punts.
5è- Voraxcis d'Igualada amb 116 punts.
6è- Vibria del Poblenou amb 115 punts.


El jurat va destacar el alt nivell de les enceses i la competitivitat de les colles, que som les qualitats que poden fer elevar el nivell d'aquest festival tant singular així com el seu nom dintre del calendari de festes tradicionals catalanes.

Des de l'Agrupació de Bestiari animem a l'organització del Festival d'Enceses a continuar treballant en aquesta línia de serietat, competició i festa ja que els resultats són molt bons i a demés ho saben fer molt be.

També animem a totes les colles a participar en properes edicions i a treballar l'inventiva, l'enginy i la creativitat que són una part important d'aquest Festival d'Enceses.

Salut i foc!!!!!

Si no vareu poder-hi assistir seguidament podeu veure un vídeo que intenta reflectir  l'atmosfera què es va viure el dissabte a la nit a la Plaça Major d'Artesa de Lleida, i si hi éreu segurament que també us agradarà veure'l.  



Què us ha semblat? Un espectacle impressionant oi? Penso que de cara a properes edicions se'n hauria de pensar en fer-ne més difusió, és cert que durant les darreres setmanes des de l'organització s'ha publicitat força l'esdeveniment, especialment a les xarxes socials. Però donada l'espectacularitat del festival, el numero de participants i la molt bona organització, penso que ara és el moment de plantejar-se fer-ne més difusió, no només en un àmbit local o provincial i no només en el mon relacionat amb el bestiari i la cultura popular, sinó en general, de manera que Artesa de Lleida i el seu festival d'enceses comenci a ser conegut arreu de Catalunya, de la mateixa manera que ho son tants altres esdeveniments que se celebren al llarg de l'any en diferents punts de la geografia catalana.

I per acabar-ho d'arrodonir, després del concurs d'enceses, actuació de Pastorets Rock. Els coneixeu? Els heu vist mai actuar? Doncs si no els heu vist mai el proper Diumenge 29 de Juliol els podeu veure al Festival de l'horta  a la partida Marimunt, de Lleida, valen molt la pena.

divendres, 6 de juliol del 2012

Pedregada 5 de Juliol al Pla d'Urgell

Recull d'imatges i comentaris en relació a la pedregada de la tarda del 5 de Juliol de 2012 a Mollerussa, el Pla d'Urgell, l'Urgell, El Segrià, La Noguera i Les Garrigues.

dissabte, 5 de maig del 2012

Setmana de Patrons

Aquesta és una entrada que fa dies que volia escriure, la setmana passada varem celebrar les festivitats de Sant Jordi i la Mare de deu de Montserrat ambdós patrons de la nostra terra. No se perquè Sant Jordi és un d'aquells dies que em fa una il·lusió especial, per començar penso que el fet de regalar-se llibres i roses els uns als altres diu molt de nosaltres mateixos, sempre he pensat que algú que et regala un llibre és algú que t'estima. Aquí tenim la sort de tenir aquesta tradició i una llegenda d'un Sant cavaller que mata un drac de la sang del qual en neixen roses vermelles, mentre d'altres indrets de l'estat tenen tradicions nacionals ben diferents on de la sang mai en naixen roses.

Cada any per Sant Jordi a la vila de Puigverd de Lleida te lloc la representació de la llegenda, aquest any ha estat mediàticament més popular gràcies a l'impressionant lip dub que els veïns del poble van fer per publicitar la festa, si no el vareu veure el podeu veure a continuació,  també val molt la pena de veure el Making Of (clicant aquí) d'aquest lip bud, és on és veu l'esforç que costa aconseguir una feina ven feta.


Una altra iniciativa molt interessant va ser Passa la rosa - Share the rose consistent en gravar un vídeo en el que cadascú agafava una rosa que algú li passava i ell al mateix temps la passava al següent clicant en aquest enllaç podeu veure tots el vídeos del participants en aquesta iniciativa, feu-hi un cop d'ull, n´hi ha de molt divertits, passareu una bona estona, a mi però em fa especial il-lusió compartir amb vosaltres el vídeo amb el que vaig participar-hi.


També el passat dia 27 va ser la festivitat de la mare de Deu de Montserrat, patrona de Catalunya, segurament coneixeu la llegenda de la mare de deu de Montserrat, podeu veure-la en aquest vídeo a continuació, és un fragment de la serie de dibuixos animats "Dragui" sobre la historia de Catalunya, es van emetre per TV3 a finals dels 80 sinó recordo malament, segurament alguns de vosaltres els recordeu.


Montserrat és un lloc sempre interessant de visitar, un lloc on cadascú te els seus motius per anar-hi, motius espirituals, natura, excursionisme, cultura..., on tothom hi te cabuda i tothom pot veure-hi satisfetes les seves inquietats, però si ara no podeu anar-hi a fer una visita sempre podeu fer-hi una visita virtual clicant sobre la foto següent.





diumenge, 8 d’abril del 2012

On vaig a comprar la mona?

És Pasqua i he d'anar a comprar la mona, bé també podria fer-la jo mateix a casa seguint aquesta recepta que ens proposa la senyora Candida en el seu blog de cuina, però donades les meves habilitats en matèria de pastisseria prefereixo anar-la a comprar.

Però ara se'm planteja algun dubte, on vaig a comprar la mona? La primera opció seria anar-la a comprar a la pastisseria, un producte de qualitat elaborat artesanalment en un petit comerç de proximitat i que dona feina a uns quants treballadors, l'altra opció seria anar-la a comprar al supermercat, al Mercadona, al Carrefour..., un producte més barat, més industrial, segurament de no tanta qualitat, comprat en gran comerç i produït per una industria, però atenció un gran comerç que no oblidem que també dona feina a unes persones del lloc on està ubicat i el mateix passa amb la fabrica de pastisseria industrial, en alguns casos industries de llocs tan propers com Dulces Orteu de Juneda de venda a Carrefour o les de Mercadona elaborades per Grupo Siro a Montblanc.


Així doncs que faig, on vaig a comprar la mona? Optem per l'opció global o per la local? És en aquest sentit que en els últims anys entre la societat han sorgit algunes iniciatives de consum de productes de proximitat o Km.0 normalment productes de producció ecològica, ho explica molt bé aquest article de lavanguardia.com, però em faig més preguntes, aquests productes generalment tenen un cost econòmic més alt per al consumidor, un cost econòmic que potser en els temps actuals algunes persones no és poden permetre. Per tan potser actualment aquesta és una opció poc democràtica? En el sentit que no tothom hi te accés i que potser aquest sistema productiu no ens garantiria en quantitat i en costos econòmics una producció suficient i assequible per a tothom. 

Fa uns dies també vaig veure un vídeo d'una iniciativa sostenible de producció artesanal de roba a l'Índia, en el que el client final a traves d'un codi QR pot seguir tota la traçabilitat del producte i conèixer aquelles persones que han intervingut en la seva producció, una xarxa de comerç electrònic social i responsable, per fer front a les grans campanyes publicitaries de les multinacionals. Pots veure aquest vídeo en aquest enllaç.

Bé així que em dieu, on vaig a comprar la mona?






dimarts, 3 d’abril del 2012

Mercat del Ram


Com cada any pel Diumenge de Rams, durant aquest cap de setmana Vic ha celebrat el Mercat del Ram, on hi ha hagut diferents activitats, com ara jornades tècniques, el Congres Internacional del porcí Europorc, el 8é Concurs nacional de la raça bruna dels Pirineus, Lactium, un certamen dedicat als formatges i derivats làctics, espectacles eqüestres, entre altres activitats. Una fira molt interessant i força amplia, les exposicions i activitats omplen la capital d'Osona.

En aquest vídeo, a continuació podeu veure algunes imatges del que ha estat el Mercat del Ram 2012



Clicant en aquest enllaç podeu accedir a la pagina del diari digital osona.com on trobareu més informació i galeries amb magnifiques imatges de les diferents activitats del Mercat del Ram 2012.

Foto: Josep Maria Costa - osona.com
Si en futures edicions teniu l'oportunitat de visitar el Mercat del Ram feu-ho segur que trobareu quelcom que us agrada o us interessa i de pas veiem coses noves, fem turisme, coneixem territori, persones... esperem tornar-hi!

dilluns, 19 de març del 2012

Ni ases a les cases, ni tractors a les fires

Diu la dita que de Joseps Joans i ases n'hi ha a totes les cases, dita que em sembla que cada dia és menys certa Josep i Joan són noms cada vegada menys comuns entre la mainada i els ases ja fa temps que van ser substituïts per tractors. Per a mi des de sempre la festa de Sant Josep està directament associada dues paraules, fira i Mollerussa, doncs a cada any per aquests dies a Mollerussa se celebra la Fira de Sant Josep, aquest any la 140ª edició.

Visitar la fira sempre és una festa, aquest any però hi hem trobat a faltar els tractors, finalment no va haver-hi acord entre la fira i els concessionaris de tractors i van decidir no assistir a aquesta edició de la Fira de Sant Josep, com ja va passar en una edició anterior a la fira de Sant Miquel de Lleida. Els responsables dels concessionaris de les marques de tractors sembla que apostarien per assistia el les fires de Sant Josep i Sant Miquel en anys alternatius un any a Mollerussa i l'altre a Lleida. Hem d'entendre també la feina i les despeses que comporta l'assistència a aquestes fires i les vendes que cal fer perquè aquesta feina i aquestes despeses seguin rendibles.

Per una altra banda penso també que potser les fires haurien de tornar una mica a l'origen i pensar que el més important és posar en contacte els expositors amb els clients, que sigui un punt de confluència per generar negoci, però que no sigui la fira un negoci en si mateixa, atenció, però que tampoc sigui deficitària, caldria trobar l'equilibri sense perdre qualitat.

Si no heu pogut assistir a la Fira de Sant Josep de Mollerussa, aquí podeu veure aquest vídeo, no és el mateix que veure-ho en directe, però us en podreu fer una petita idea.



De totes maneres encara que sense tractors la fira aquest any ha continuat sent interessant, cada any hi ha novetats i els nostres interessos també varien d'un any per l'altre, en aquesta edició com sempre hi hem pogut veure una amplia oferta de maquinària agrícola per realitzar tota mena de feines del camp, però també ens ha interessat força l'oferta en matèria d'energies renovables, com ara les calderes de calefacció alimentades amb estella o pellets de fusta, clafoll d'ametlla o d'avellana o pinyol de pressec o d'oliva i en l'apartat d'automoció també ens ha cridat l'atenció els vehicles elèctrics o híbrids, cada vegada més presents en la oferta de models dels fabricants de cotxes i motos.

diumenge, 18 de març del 2012

Punt es? No fa gens per nosaltres

Aquest vespre revisant el Twitter he trobat un parell de twits que deien "Google aplica dominis territorials als bolgs..." i un altre "Google espanyolitza els blocs catalans", podeu llegir la informació clicant en els anteriors enllaços. Després de llegir-ho m'he dirigit ràpidament a aquest blog per comprovar-ho i efectivament elblogdelmon.blogspot.com.es de seguida he pensat aquest .es no fa gens per a mi , així doncs m'he decidit a provar la solució que ens dona aquest enllaç, com evitar la redirecció a blogger.com.es.  Penso que també cal dir que a diferencia d'altes llocs com Twitter, Google fa temps que ofereix als seus serveis en català, i espero que a partir d'ara ens continuïn tenint en compte. Encara que segons ens diuen s'ha afegit aquest .es per qüestions legals, a nosaltres no ens agrada. no fa per nosaltres i a més a més tenint en compte el que al seu dia va costar aconseguir el .cat, proveu d'evitar la redirecció a blogger.com.es 

diumenge, 11 de març del 2012

El perdó

El programa 30 minuts de TV3 la setmana passada va emetre un reportatge sobre les trobades entre etarres penedits i familiars de víctimes del terrorisme. En aquest cas parlen Iñaki Rekarte, autor d’un atemptat amb cotxe bomba a Santander el 1992 i Iñaki García Arriza-Balaga, fill d’un assassinat per ETA el 1980, Iñaki García Arriza-Balaga i Iñaki Rekarte són víctima i botxí, però de casos diferents. Cada un d'ells ha participat en una reunió diferent. Fins ara s'han celebrat 11 trobades, 4 de les quals directament entre ex-terroristes i familiars de les víctimes que van causar.


Quina de les dues parts te més necessitat d'aquestes trobades? En aquest reportatge ens expliquen que tan el botxí com la víctima tenen necessitat de demanar perdó i de perdonar respectivament, segurament no deu ser fàcil per cap de les dues parts, però penso que és molt bo poder arribar fins aquí, i la societat està preparada per arribar a perdonar-se i construir un futur sense venjança?

Al programa de radio Versió Rac1 parlaven d'aquest reportatge amb el seu director Eduard Sanjuan i el psicòleg Xavier Guix, donen resposta a algunes de les preguntes que ens podem fer després de veure aquest reportatge. Si voleu escoltar-ho cliqueu damunt de la imatge.


Per acabar, avui 11 de Març podem recordar les víctimes del terrorisme amb aquesta preciosa cançó, Jueves de La oreja de Van Gogh